Quantcast
Channel: ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ - Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
Viewing all 409 articles
Browse latest View live

Πρός τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες τῶν Γυμνασίων καί Λυκείων μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἐνάρξεως τοῦ Νέου Σχολικοῦ ἔτους 2009-10

$
0
0

10/09/2009

γαπητά μου παιδιά,

Σε
να σύγχρονο τραγούδι κομε:
«Φυσάει κόντρα σέ
λάκερη γ
τ΄
γρια πετούμενα δέν βρίσκουν πηγή,
δέν
ντέχω τς βολς τή σιγή...».
Δέν ε
ναι πρώτη φορά πού νάντιοι νεμοι κάθε λογς μποδίζουν τήν νάσα τονθρώπου πού θέλει νά εναι λεύθερος. πίσης δέν εναι πρώτη φορά στήν στορία τονθρώπου πού τό βόλεμα εναι χθρός χι μόνο τν νέων νθρώπων λλά κάθε νθρώπου πού χει ραμα. Σέ ατό τόν γνα πήρξαν πολλοί νικημένοι λλά καί πολλοί νικητές......
νατέμνοντας τούς λόγους τς ττας λλά καί τς νίκης τν νθρώπων πού πάλαιψαν θά νακαλύψουμε πολλά κοινά στοιχεα. Τό πρτο στοιχεο εναι δια νθρώπινη φύση. Τό δεύτερο οσιαστικό εναι δυνατότητα καλλιέργειάς της. Καί τό τρίτο, τό ραμα καί θέληση γιά πέρβαση.
Στήν
ποχή μας, περισσότερο πό κάθε λλη φορά, χετε τήν ελογία τς πρόσβασης στό γαθό τς Παιδείας. Δυστυχς μως ονάντιοι «νεμοι» ετε διαστρεβλώνουν τήν παιδεία σέ ποκλειστική παροχή παγγελματικς κπαίδευσης, ετε μποδίζουν ατή τη δυνατότητα πως συμβαίνει σέ πάρα πολλά παιδιά σέ λόκληρο τόν πλανήτη.
Δέν ε
ναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο Παιδεία, να θυσιάζεται στό βωμό τς ξασφάλισης νός βέβαιου μέλλοντος. θυσία ατή μως χει τίμημα τή σιωπή τς μάθειας, τήν διαφορία γιά τόν νθρωπο και τίς οσιαστικές νάγκες του. σιωπή, πως σχυρίζεται ποιητής, καταδικάζει τούς νθρώπους νά μένουν «δανικοί και νάξιοι ραστές τν πομακρυσμένων θαλασσν καί τν γαλάζιων πόντων» χωρίς νά σκίσουν ποτέ «τή θολή γραμμή τν ριζόντων» πού ζωγραφίζει νατολή στό ξεκίνημα κάθε μέρας.
γαπητά μου παιδιά,
Μήν
νδώσετε στίς σειρνες τς πιλεκτικς κατάρτισης, μή φοβηθετε τήν βεβαιότητα πού πλήττει τίς κοινωνίες μας, μή δειλιάσετε μπροστά στό νδεχόμενο τς ποτυχίας, μή συρρικνώσετε τά νειρά σας. ντίθετα διψάστε γιά τήν λήθεια. πλστε τά νειρά σας. ναζητήστε τήν οσία τν πραγμάτων. Δημιουργείστε τόν αυτό σας.
Νά θυμάστε πάντοτε
τι:
«...Στά
γάλματα τς γωνίας
Στίς
γρές σιωπές
πάρχει να πρόσωπο
Τόσο πολύ βγαλμένο
πό τά δάκρυα
Τόσο
κατανόητο
Τόσο ζεστό στό χέρι πού το
γνέφει
να λλο πρόσωπο...», τό πρόσωπο τοΧριστο.

Καλή καί ε
λογημένη χρονιά


Aνοικτή επιστολή του Μακαριωτάτου προς τους Εκπαιδευτικούς

$
0
0

10/9/2009

Αγαπητοί μου,

Θα πρέπει να παραδεχθώ από την αρχή της χάραξης των γραμμών αυτών, ότι κινητήριος μοχλός της επιστολής αυτής είναι η αδυναμία μου να σας δω όλους από κοντά. Να χαρώ την ομορφιά της επικοινωνίας μαζί σας.
Όμως στον σκληρό πυρήνα της αδυναμίας αυτής κρύβεται η ελπίδα ότι, κάνοντας το πρώτο βήμα μιας επιστολής, θα προκύψουν τα επόμενα. Αυτά που όσο λίγα και αν είναι, ακόμα και αν το μόνο εφόδιο που έχουν είναι η «δυστοκία να εκστρατεύσουν εναντίον του λιγοστού χρόνου, που το έδαφός του ήδη έχει καταληφθεί από τις πολεμοχαρείς καθημερινές έννοιες», η ενότητά τους δημιουργεί τη συνάντηση. Ακόμα καλύτερα εφόσον η θέληση ευλογηθεί, τη συνοδοιπορία.

Δεν θα ήθελα να αρκεστούμε σε πολυδιατυπωμένες ευχές, στη «Λερναία κοινοτυπία», με αφορμή την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.
Επιθυμώ μόνο να θυμηθούμε, να προβληματισθούμε, να διαλεχθούμε και να υπερβούμε
....

Δεν με ενοχλεί η διαφωνία. Σαν πατέρας πολλά χρόνια ασκούμαι σε αυτή. Δεν με ενοχλεί ότι ίσως «η μνήμη να είναι απλώς το φιλολογικό ψευδώνυμο της λήθης» αρκεί να μην αφανίζεται η έγνοια για τα παιδιά μας. Μου αρκεί η υπέρβαση. Η δυνατότητα να αλλάζουμε ζωή, όταν ο ποιητής τονίζει το λάθος με θαυμαστικό.

Απαιτείται από όλους μας αυτός ο αγώνας. Για πολλούς λόγους. Θα μνημονεύσω μερικούς:

1. « Η βία, ογκηρή και βροντώδης, σέρνεται (ξανά) σαν ερπετό αποκαλύψεως, σπαράσσοντας τη σάρκα του ανθρώπου, για να αποστή του Χρέους του...». Η βία των νέων δηλώνει διαμαρτυρία στην απουσία ή στην παραμόρφωση της πατρότητας.
2. Όπως υποστηρίζουν πολλοί σύγχρονοι διανοητές, η εποχή μας δεν επιθυμεί πρόσωπα με ρόλους αλλά άτομα. «Μονάχα άτομα ανέστια και ξεριζωμένα από κάθε παρελθόν και επιπλέον ρηχά και ετερόνομα, εξαιτίας του φόβου μην παρεκκλίνουν από τους κανόνες της μόδας. Άτομα που συμπεριφέρονται στους άλλους ανθρώπους σαν να ήταν “αντικείμενα κατανάλωσης”. Άτομα, τέλος, για τα οποία το δυσκολώτερο πράγμα είναι να μπορέσουν να αγαπήσουν τον πλήσιον τους».

3. Τα παιδιά μας ωθούνται να επιλέξουν ένα κόσμο που δεν έχει παρελθόν. Δεν υπάρχουν σε αυτόν μεγάλες πνευματικές αξίες, παραδόσεις. Δεν υπάρχουν κείμενα τα οποία θα μυούν το νέο στην περιπέτεια της ανακάλυψης. Αντίθετα, όλα και η εκπαίδευση μετατρέπεται σε τεχνική που ετοιμάζει καταναλωτές.
Είναι σαφές ότι απαιτείται από εμάς μια πατρότητα, η οποία είναι κατ’ εικόνα της θείας. Τα παιδιά μας χρειάζονται την πατρότητα της περιχώρησης αγάπης και ελευθερίας, ενότητας και διαφοράς. Μια πατρότητα συνώνυμη της δωρεάς όπως τη διαπιστώνουμε στην παραβολή του φιλεύσπλαχνου πατέρα.
Ο ποιητής προσθέτει: «Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε δρόμους και πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από τ’ ανοικτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος και εξουσία η Άνοιξη». Η Άνοιξη είναι ένα σχολείο που δεν είναι «κολέγιο επικοινωνίας» αλλά θεσμός μετάδοσης. Σε αυτό το σχολείο ο δάσκαλος δεν είναι εμψυχωτής αλλά ανθρωποποιός.

Ο Αγ. Αντώνιος υποστήριζε: «Ανθρωποποιός πρέπει να λέγεται αυτός που μπορεί να εξημερώσει εκείνους που δεν έχουν παιδεία, ώστε να αγαπήσουν τους λόγους και την αγωγή.»

Τα παιδιά μας διψούν για αγάπη και νόημα ζωής. Για το λόγο αυτό όλοι μας πρέπει να μετρήσουμε το «έχειν» μας. Η μοναχικότητα που ζουν στο διαδίκτυο, στα παιχνίδια τους, στα SMS «…δεν είναι σκιά. Είναι ένα σαρκώδες ογκωδέστατο «θέλω» που εμείς τα διδάξαμε».

Είναι αλήθεια ότι εμείς οι ενήλικες ζήσαμε πολύ κοντά στο περιττό και μας στοιχίζει να το στερηθούμε πιο πολύ απ’ όσο στοιχίζει να στερηθούμε το απαραίτητο.Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος στη γη για να περάσει η Άνοιξη παρά η έξοδός μας από το περιττό. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την συνοδοιπορία όλων για χάρη όσων αγαπάμε.

Ο ποιητικός λόγος υποστηρίζει ότι «η προσευχή...τείνει την άδεια παλάμη της, περιμένοντας να την ελεήσει η πίστη με Θεό». Με τον ίδιο τρόπο τείνω την άδεια παλάμη μου περιμένοντας την αγάπη σας να την ελεήσει με πίστη, αγάπη στα παιδιά και συνοδοιπορία.

Μελχισεδέκ Χερέτι της Εκκλησίας της Γεωργίας

$
0
0

Χειροτονήθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων 03/05/2009, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Τυφλίδας,από τον Αρχιεπίσκοπο Μιτσχέτης και Τυφλίδας και Καθολικό Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία τον Β΄ και ακόμα 8 Επισκόπους της Εκκλησίας της Γεωργίας, ο Επίσκοπος Χερέτι κ. Μελχισεδέκ.

Η εκλογή του νέου Επισκόπου κ.Μελχισεδέκ έγινε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Γεωργίας στις 30/4/2009, του εκλεγέντος ευρισκομένου σε Εκκλησιαστική αποστολή στις Εκκλησίες Ιεροσολύμων και Κύπρου.

Η Εκκλησιαστική Επαρχεία Χερέτι, είναι παλαιά Επισκοπή της Εκκλησίας της Ιβηρίας (Γεωργίας) και σήμερα βρίσκεται μέσα στα όρια της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Να αναφερθεί πως εκεί ζουν πολλοί Γεωργιανοί, αλλά το Ισλαμικό καθεστώς δεν επιτρέπει την είσοδο Ορθοδόξων κληρικών, εκτός ενός και μόνου Πρεσβυτέρου.

Ο Επίσκοπος Μελχισεδέκ,κατά κόσμο Αρκάδιος Χατσίτζε(ArkadiKhachidze)γεννήθηκε στις 25/04/1975 στο Χασούρι.

Έλαβε την εγκύκλιο εκπαίδευση στο Κουταϊσι και σπούδασε στο Εκκλησιαστικό Σεμινάριο της Τυφλίδας 1992-1995 την εκεί Θεολογική Ακαδημία 1995-1998, στην Θεολογική Σχολή Αθηνών 1998-2003. Ένα άξιο τέκνο της Αγίας Τριάδος Χολαργού που τον περιέβαλε με την αγάπη της στο σύντομο χρονικό διάστημα που την υπηρέτησε.

Είναι Μαγίστωρ της Θεολογίας, από την Θεολογική Σχολή Αθηνών, τμήμα Θεολογίας, στο οποίο υπέβαλλε εργασία με τίτλο «Η Εκκλησία της Γεωργίας από το 1917 έως το 1927».

Είναι ακόμα υποψήφιος Διδάκτωρ της αυτής Σχολής με θέμα Διατριβής «Η Εκκλησία της Γεωργίας τον 19ο αιώνα».

Συνέντευξη του Μελχισεδέκ Χερέτι στο "Romfea.gr"

$
0
0

Συνέντευξη στον Διευθυντή του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» κ. Αιμίλιο Πολυγένη, παραχώρησε ο Ελληνομαθής Επίσκοπος Ντεντοπλίς Τσκάρο και Χερέτι κ. Μελχισεδέκ Χατσίτζε (Πατριαρχείο Γεωργίας).

Ο Επίσκοπος Χερέτι κ. Μελχισεδέκ Χειροτονήθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων 03/05/2009, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Τυφλίδας, από τον Αρχιεπίσκοπο Μιτσχέτης και Τυφλίδας και Καθολικό Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία τον Β΄.

Η συνέντευξη του κ. Μελχισεδέκ στη «Romfea.gr» έχει ως εξής:

Αιμίλιος Πολυγένης:Σεβασμιώτατε, ήλθατε στην Ελλάδα με αφορμή την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού;

Επίσκοπος Χερέτι: Μάλιστα, έφθασα στο ακριτικό Διδυμότειχο της Ελλάδος από το ακριτικό Ντεντοπλίς Τσκάρο της Γεωργίας, και ήρθα για να συμμετάσχω στην χαρά του Πνευματικού μου Πατέρα Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, όχι από υποχρέωση αλλά από ανάγκη της καρδιάς μου, αφού έζησα την αγάπη του, από την εποχή που ως λαϊκός φοιτητής έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα, και έλαβα τους δύο πρώτους βαθμούς της Ιεροσύνης από των τιμίων χειρών του.

Αιμίλιος Πολυγένης:Θεοφιλέστατε, υπηρετείτε σε ακριτική περιοχή της χώρας Σας, θα μας πείτε παρακαλώ λίγα λόγια για την Επισκοπή Σας.

Επίσκοπος Χερέτι:Κύριε Πολυγένη, όπως είχατε γράψει και στην παρουσίαση της Επισκοπικής μου εκλογής πριν από 7 μήνες, το μεγαλύτερο μέρος της Εκκλησιαστής επαρχίας μου ευρίσκεται εκτός των σημερινών συνόρων της Γεωργίας, δηλαδή στην Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Την εποχή της Σοβιετικής Ενώσεως, συγκεκριμένα το 1921, όταν ο Ερυθρός Στρατός μπήκε στην Γεωργία και έκανε κατοχή, την περιοχή Χερέτι που κατοικείται από Γεωργιανούς Ορθοδόξους, την συμπεριέλαβε στην Σοβιετική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα η επαρχία μου είναι μια φτωχή περιοχή, σε μια μεγάλη αραιοκατοικημένη έκταση στην Ανατολική Γεωργία. Περιλαμβάνει την πόλη Ντεντοπλίς Τσκάρο στην οποία κατοικούν 15 χιλιάδες άνθρωποι και 12 χωριά με άλλες 15 χιλιάδες κατοίκους, καθώς και όλη την έκταση της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Η επαρχία μου βρίσκεται 130 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τυφλίδα και 27 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι Μπόντμπε, όπου υπάρχει ο τάφος της Ισαποστόλου και Φωτιστού της Γεωργίας Αγίας Νίνας. Δημιουργήθηκε με χωρισμό των παλαιοτέρων επαρχιών της Νεκρέσι και Χερέτι και της Μπόντμπε.

Αιμίλιος Πολυγένης:Άρα έχετε μια νέα επαρχία, υπάρχουν Ναοί και υποδομές;

Επίσκοπος Χερέτι: Ναι, στο τμήμα που βρίσκεται στην Γεωργία έχω 13 Ναούς που λειτουργούν, 3 πρεσβυτέρους και 1 διάκονο πού μόλις χειροτόνησα.

Δεν έχουμε άλλες υποδομές ούτε Επισκοπείο ή Εκκλησιαστικά Ιδρύματα και περιουσία Στην πόλη Ντεντοπλίς Τσκάρο όπου και ή έδρα μου, ο Καθεδρικός Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά υπάρχει και δεύτερος Ναός ερειπωμένος τον οποίον ανακαινίζουμε και αυτός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ και είναι όπως φαίνεται, ο πρώτος Ναός που αφιερώθηκε στον Όσιο στην τότε Ρωσική Αυτοκρατορία, αφού χτίσθηκε το1903 και Όσιος Αγιοκατατάχθηκε το 1902.

Πριν λίγο καιρό ή τοπική Κυβέρνηση παραχώρησε στην επαρχία μας ένα εγκαταλελειμμένο Νηπιαγωγείο, το οποίο σιγά - σιγά λόγω έλλειψης χρημάτων, ανασκευάζουμε για να γίνει κατοικήσιμο και χρηστικό.

Βαρθολομαίος: "αισθάνομαι σαν να με σταυρώνουν καθημερινά"

$
0
0

«Στην Τουρκία αισθάνομαι σαν να με σταυρώνουν καθημερινά.» Με αυτή τη φράση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξαπέλυσε δριμύτατο κατηγορώ κατά του τουρκικού κράτους για την εν γένει συμπεριφορά του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αλλά και την ελληνική κοινότητα της Πόλης.Μιλώντας στην εκπομπή «60 minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Οικουμενικός Πατριάρχης για πρώτη φορά επιτίθεται ευθέως κατά του τουρκικού κράτους, καταγγέλλοντας την Άγκυρα ότι επιθυμεί την πλήρη εξαφάνιση τόσο της ελληνικής κοινότητας των 4.000 ανθρώπων όσο και του ιστορικού και ιερού ρόλου του Πατριαρχείου.

«Η τουρκική κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένη εάν αφανίζονταν το Πατριαρχείο και εγκαταλείπαμε τη χώρα, όμως εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αποχωρήσουμε» είπε ορθά κοφτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι η πρώτη φορά, εδώ και αιώνες, που ο ιστορικός ηγέτης της Ορθοδοξίας εξαπολύει ευθεία επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και κατά του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζε παλαιότερα η Πύλη, και αργότερα η κοσμική Κεμαλική Τουρκία, τον ρόλο και την ιερή πραγματικότητα του Φαναρίου. Όπως ανάφερε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, παρότι η « Κωνσταντινούπολις είναι το ίδιο ιερή με την Ιερουσαλήμ» και παρότι πολλάκις έχει απευθυνθεί στις τουρκικές θεσμικές Αρχές -από τον πρωθυπουργό Ερντογάν έως και τους υπουργούς της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας- ζητώντας χείρα βοηθείας, αυτοί του γύρισαν την πλάτη και τον άφησαν εντελώς αβοήθητο. Παρόλα αυτά, ο Πατριάρχης σημειώνει στην τηλεοπτική του συνέντευξη, που θα παρουσιασθεί από το αμερικανικό δίκτυο στις 20 Δεκεμβρίου, ότι παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες τόσο το Πατριαρχείο όσο και ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης «θα σταθούν στα πόδια τους». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν εκτός από τον θεσμικό – ιερό του ρόλο και ο ίδιος προσωπικά θεωρεί ότι σταυρώνεται από τις συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία, απάντησε «Ναι», λέγοντας ότι εδώ και χρόνια τόσο οι Έλληνες της Πόλης όσο και αυτοί που είναι στο Πατριαρχείο θεωρούνται από το τουρκικό κράτος «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Είναι προφανές ότι η επίθεση Βαρθολομαίου κατά της Άγκυρας, και μάλιστα με τέτοιο ευθύ τρόπο, αποκτά πολιτικές διαστάσεις από την στιγμή που πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Σε αυτήν την συνάντηση ετέθη ξεκάθαρα από την αμερικανική πλευρά το ζήτημα του Πατριαρχείου, αυτό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και το θέμα των Βακουφιών -θέμα που αφορά πρωτίστως στην ίδια την επιβίωση του Φαναρίου και της Ορθόδοξης Κοινότητας της Τουρκίας. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούσαν, νωρίς το μεσημέρι, πως η συνέντευξη Βαρθολομαίου εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο timing και ενδεχομένως να «βοηθά» -υπό προϋποθέσεις- την πρόθεση του ιδίου του Ερντογάν και των Συμβούλων του να προχωρήσουν σε ένα θετικό βήμα όσον αφορά στις σχέσεις Οικουμενικού Θρόνου και Άγκυρας.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως ενδεχομένως ο Ερντογάν «χρειάζεται» μία τέτοια ενέργεια, αλλά και την παράλληλη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουάσιγκτον, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις του υπερσυντηρητικού μπλοκ των εθνικιστών και των Κεμαλιστών, καθώς και των Στρατηγών, για την απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπουν τις ισλαμικές ιερατικές σχολές.

την 15/09/2011 η κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ενορίας μας

$
0
0

Στην Ενορία μας την 15/09/2011 την 19:00 μετά τον εσπερινό πραγματοποιήθηκε η κληρικολαϊκή συνέλευση της Ενορίας κατόπιν εισηγήσεως του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου πρωτοπρεσβυτέρου π.Γεωργίου Αργυράτου.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο αιδεσιμότατος π.Ιωάννης Πιλέρης με θέμα:

«η κληρικολαϊκή συνέλευση κατά από εκκλησιολογικής και θεολογικής απόψεως»

Ο αιδεσιμότατος π.Πέτρος Κανναβός, υπεύθυνος για ζητήματα ης Νεότητος της Ενορίας μας ανέπτυξε το θέμα:

«περί της Νεότητας και δραστηριότητας των κατηχητικών σχολείων της Ενορίας»

Μίλησε, δε, και για την Σχολή Γονέων που λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή σε αίθουσα του Ιερού Ναού.

Επανερχόμενος ο π.Γεώργιος ομίλησε για διάφορα άλλα διοικητικά ζητήματα του Ναού και του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου. Πληροφόρησε για τις υποχρεώσεις και τν τρόπο λειτουργίας του Ε.Φ.Τ.

Κόντρα στο ρεύμα...

$
0
0

Έφθασαν και πάλιν εφέτος οι Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και του δωδεκαημέρου και γίνεται πάλιν επίκαιρο το ερώτημα• τι νόημα έχουν άραγε σήμερα οι εορτές; Πως τις βιώνουμε και τι ωφελούμαστε, από τον τρόπο που τις εορτάζουμε;
Κατ’ αρχήν ας αναρωτηθούμε, γιατί η Εκκλησία μας έχει ορίσει τις εορτές;
Ένας βασικός λόγος είναι δια να θυμόμαστε κάποιο σημαντικό γεγονός, που έχει λάβει χώρα τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μέσα απ’αυτό να αποτίουμε την οφειλόμενη τιμή, να συμπάσχουμε οι χριστιανοί από κοινού και αυτό να μας ενώνει η να συγχαίρουμε όλοι μαζί και αυτό να μας χαροποιεί, να μας ενδυναμώνει, να μας στερεώνει στη Πίστη μας και εν τέλει να ωφελούμαστε τα μέγιστα. Πάντοτε δε, πριν από κάθε εορτασμό των μεγάλων και πολύ σημαντικών γεγονότων της Πίστεως μας, να προβαίνουμε στην ανάλογη προετοιμασία δια να συνειδητοποιήσουμε , να «καταλάβουμε», και να νοιώσουμε το μεγάλο γεγονός που θ’ αναβιώσουμε.
Διερωτάται όμως κανείς, αν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Η νηστεία -όχι μόνο η αποχή από ορισμένες τροφές, αλλά και από πολλές αδυναμίες και πάθη μας- έχει θέση στη ζωή μας;
Σε πολλούς στην εποχή μας, θα λέγαμε ότι έχει, λόγω κάποιας ιδιομορφίας, ιδιοτροπίας η ανάγκης (υγιεινή διατροφή, φυτοφαγία, μεταλλαγμένες τροφές, τροφές με ορμόνες, μολυσμένα κρέατα, αρρώστιες του σύγχρονου πολιτισμού κ.α.) και όχι λόγω ανάγκης πνευματικής προετοιμασίας. Δια την προσπάθεια δε περιορισμού των παθών μας τι να πούμε, τα συμπεράσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Και αν αυτό συμβαίνει στους χριστιανικούς κύκλους φανταζόμαστε αλλά και το βλέπουμε καθημερινά, τι συμβαίνει στους υπολοίπους.
 Αλλά και ο τρόπος εορτασμού, των σημερινών «πιστών», αγγίζει τα όρια του παγανισμού η στην καλύτερη περίπτωση της έντονης εκκοσμικεύσεως. Βέβαια, τίθεται πλέον θέμα, όχι τόσο του τρόπου εορτασμού των χριστιανικών εορτών, αλλά του σταδιακού υποτονισμού τους, από την Πολιτεία και διάφορους φορείς, της καταργήσεως και αντικαταστάσεώς τους από άλλες εορτές. Εορτές όχι του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, η αγωνιστών του Έθνους κ.λ.π., αλλά κοινωνικών θεμάτων, γεγονότων, ασθενειών, ζώων, λουλουδιών και ο,τι άλλο βάλλει ο νους του ανθρώπου, λες και πραγματοποιείται εις τας ημέρας μας η Προφητεία του Προφήτου Δανιήλ που λέγει: «Θα έλθει καιρός στα έσχατα χρόνια, όπου οι άνθρωποι θα αλλοιώσουν καιρούς και νόμους και θα παλαιώσουν τούς αγίους του Υψίστου..." !!!
Η υπενθύμησις και πρόληψις των κοινωνικών προβλημάτων, είναι όχι μόνο χρήσιμη, αλλά και επιτακτική, δεν είναι όμως απαραίτητο αυτό να γίνεται σε βάρος των Εκκλησιαστικών Εορτών μας. Και είναι βέβαιο, χωρίς καμμία αμφιβολία, πως εκεί στοχεύουν οι εχθροί της Εκκλησίας αλλά και της Ελλάδος μας• σε μια Παγκόσμια κοινωνία, όπου οι πολίτες δεν θα έχουν διαφορετική θρησκεία, διαφορετικές πεποιθήσεις, γνώμη και ζωή, αλλά θα χαρακτηρίζονται από μια ισοπεδωτική ομοιομορφία και ένα συγκρητιστικό πνεύμα. Ουσιαστικά θέλουν να στερήσουν από τον άνθρωπο το δικαίωμα του να σκέπτεται και να ενεργεί ως ελεύθερο και αυτεξούσιον ον.
Εμείς όμως αδελφοί μου διδαχθήκαμε την ελευθερία από τον ίδιο τον Κύριο μας, τον Ιησού Χριστό («εν ελευθερία εκλήθητε...» , «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν...» κ.α.), και λάβαμε άμα τη γενέσει μας, ως θείο δώρο από τον Δημιουργό μας το αυτεξούσιο και όπως λέγει και ο σπουδαίος Ρήγας: «Όποιος συλλογάται ελεύθερα συλλογάται καλά» και πρέπει, όταν χρειάζεται, να πηγαίνουμε κόντρα σ ’αυτό που ακολουθούν οι πολλοί, και οι οποίοι δεν είναι πάντοτε κριτήριο ορθότητος και αληθείας.(Ας ενθυμηθούμε την περίπτωση του Δικαιου Νώε, ως ένα από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν).
Ας βάλλουμε στην άκρη, έστω και δια λίγο, τις Άγιες αυτές Ημέρες που έρχονται, τις διάφορες έννοιες, τα προβλήματα και τις βιοτικές μέριμνες και ας ετοιμάσουμε την ψυχή μας δια να χαρεί με την Γέννηση του Σωτήρος και Θεανθρώπου Χριστού μας.
Ας πάμε κόντρα στο σημερινό «ρεύμα» ωσάν άλλες πέστροφες και ας επιδοθούμε σε μεγαλύτερο πνευματικό αγώνα, γιατί έτσι μόνο θα γεννηθεί μέσα μας η ειρήνη, η αγάπη και η ελπίδα. Αυτά που σήμερα λείπουν από πολλούς ανθρώπους γιατί έχουν απωλέσει από μέσα τους τον Χριστό, τον Αρχηγό της αληθινής ελπίδος, ειρήνης και αγάπης.
Ας ετοιμάσουμε την εσωτερική μας φάτνη, την φάτνη της καρδιάς μας, καθαρίζοντας την από τούς διάφορους ρυπαρούς και ακάθαρτους λογισμούς με πνευματική και σωματική νηστεία, προσευχή, εξομολόγηση, καλά έργα και άλλα και ας παρακαλέσουμε με δάκρυα μετανοίας και κατανύξεως τον Μικρό και Ταπεινό Χριστό να έλθει σε μας και να είμαστε βέβαιοι ότι ο Χριστός που είναι ο ίδιος ΑΓΑΠΗ, ΕΙΡΗΝΗ και ΕΛΠΙΔΑ θα έλθει κοντά μας, θα έλθει και σε μας, θα έλθει να γεννηθεί μέσα μας, όπως γεννήθηκε από την Αειπάρθενο Μαρία, την Παναγία μας, δια την ΣΩΤΗΡΙΑ την ΔΙΚΗ μας πριν 2012 χρόνια στο ταπεινό Σπήλαιο της Βηθλεέμ, αθόρυβα, απλά, απέριττα, φτωχικά και ταπεινά, γιατί μας αγαπά πραγματικά ως φιλεύσπλαχνος Πατέρας, Φίλος, και Αδελφός.

από την προηγούμενη αιμοληψία


Όταν η Παναγία συνάντησε τη Μάνα του Ιούδα

$
0
0
Μιάς και διανύουμε τον μήνα της Παναγιάς μας, αξίζει σαν αφήγημα υπό μορφήν ποιήματος...
Κοίμησις της Θεοτόκου
Με αργό το βήμα η Παναγιά, με αμέτρητο τον πόνο, την νύχτα από τον Γολγοθά κατέβαινε με μόνο, τον Ιωάννη πλάι της μέσα στο σκοτάδι εκείνο και οι πέτρες ανατρίχιαζαν στον μυστικό της θρήνο.
Γύρω, τριγύρω σιγαλιά, βουβός είναι ο δρόμος, θαρρείς τον κόσμο νέκρωσε κάποιος μεγάλος τρόμος.
Και όσο βαδίζουν σαν σκιές στα άχαρα εκείνα μέρη, και μοιρολόγια η Παναγιά τα πιο όμορφα που ξέρει τα λέει και ο αντίλαλος από όπου και αν διαβαίνει κάθε λουλούδι τρυφερό που βρίσκεται μαραίνει.
Πώς να μη κλάψει που έγινε για αυτήν σκοτάδι η μέρα;
Κι αν είναι Αυτός θεάνθρωπος, εκείνη είναι μητέρα. Και να που ακόμη μια φωνή την ερημιά ταράζει. Αχ, τι φωνή λυπητερή. Ποιός και γιατί στενάζει;
Ποιός σαν Αυτή άλλος πονεί και μοιρολόγια λέγει, μη του παιδιού της το χαμό και άλλη μανούλα κλαίει;
Ναι, κάποια μάνα είναι αυτή, που μονάχη στην άκρη απαρηγόρητα θρηνεί και χύνει μαύρο δάκρυ.
Και τούτη σαν τη Μαριάμ, τον γιό της έχει χάσει και δεν μπορεί τέτοιο κακό ποτέ να το ξεχάσει. Η Μαριάμ τον Ιησού τον είδε σταυρωμένο και τούτη είδε τον γιόκα της στο δέντρο κρεμασμένο Και κλαίει, μα το κλάμα της δεν συγκινεί κανέναν, νιώθει όμως τον πόνο της η Παναγιά η Παρθένα, που την ακούει τραβά και πάει να την γνωρίσει λόγια αγάπης να της πεί, να την παρηγορήσει.
Με ένα γλυκό χαμόγελο συμπόνοια γεμάτο μάνα της κράζει, δύστυχη μη σέρνεσαι εδώ κάτω.
Δεν είσαι μόνη που έχασες το φώς των ομματιών σου, είμαι κι εγώ, μη δέρνεσαι ποιός ήταν, πες μου, ο γιός σου;
Και αυτή δειλά, σαν ένοχος της απαντά: Αδελφή μου, Ιούδας ονομάζεται το σπλάχνο το παιδί μου. Μόνο μια μάνα μόνο αυτή, σε όλο τον κόσμο ξέρει ποιό κοφτερό νιώθει βαθιά στα σπλάχνα της μαχαίρι, Στους πέντε δρόμους ρίχθηκα, παιδί μου σαν ζητιάνα, Αχ κάλλιο να μην έσωνα Θεέ να γίνω μάνα.
Η Παναγιά κατάλαβε, τον γιό της τον γνωρίζει μα σαν μητέρα του Χριστού, δεν φεύγει, δεν γογγύζει.
Τον δικό της τον καϋμό ξεχνά την ώρα εκείνη και για τη μάνα τώρα αυτή τα δάκρυά της χύνει.
Σκύβει και την ασπάζεται, χαιδεύει τα μαλλιά της, και την κρατάει με στοργή πιστά στην αγκαλιά της.
Της λέει λόγια της καρδιάς και την γλυκομερώνει, της δίνει θάρρος, δύναμη και απάνω την σηκώνει.
Έλα και μείνε σπίτι μου την νύχτα να περάσεις, εκεί και οι δυό τον πόνο μας, τον μητρικό να πούμε, το δάκρυ μας να σμίξουμε και να προσευχηθούμε. Η μια στης άλλης το πλευρό σκυφτές συλλογισμένες, οι δυό μανάδες περπατούν αδελφαγγαλιασμένες.
Ο Ιησούς που στον Γολγοθά κρεμάται επί ξύλου, έδωσε τέτοια εντολή:
Αλλήλους ν’ αγαπάτε!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013-2014

Article 14

$
0
0

Ανακοίνωσις Αγρυπνίας

 

Στο ναό μας την Παρασκευή 25/10/13 και ώρα 8 έως 12.30 νύκτα θα γίνει ιερά αγρυπνία επί τη εορτή του Μεγ. Δημητρίου και θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία του Ιακώβου Αδελφοθέου κατά την αρχαία τάξιν. 
 
 
Εκ του ιερού ναού

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2013-2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ 8/12/2013 - ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

$
0
0



ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

Όλοι οι  άνθρωποι από 18 έως 65 ετών, με την προϋπόθεση ότι έχει ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας τους (καρδιοπάθειες, αλλεργίες, λοιμώδη νοσήματα κ.λ.π.) και είναι πάνω από 50 κιλά.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΙΜΑ

Κάθε 3 ή 4 μήνες. Η ενορία μας διοργανώνει δύο αιμοδοσίες τον χρόνο. Όλη η διαδικασία διαρκεί ελάχιστα λεπτά της ώρας και το αίμα που δίνουμε αναπληρώνεται από τον οργανισμό σε λίγα μόνο λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Πριν την αιμοληψία πρέπει να είμαστε ξεκούραστοι(τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου), να έχουμε φάει ελαφρύ πρωϊνό και να μην έχουμε πάρει φάρμακα ή καταναλώσει οινοπνευματώδη.
Επίσης καλό είναι να αποφύγουμε για μια περίπου ώρα μετά, το κάπνισμα και την οδήγηση.
Μετά την αιμοληψία η ενορία μας προσφέρει με πολύ αγάπη πλούσιο μπουφέ από ζεστά και κρύα εδέσματα.

Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΩΦΕΛΕΙ?


Το αίμα είναι πολύτιμο και δεν παρασκευάζεται στο εργαστήριο, μόνο προσφέρεται. Η αιμοδοσία είναι πράξη ζωής.
Ο αιμοδότης μπορεί να προμηθεύεται αίμα από την τράπεζα αίματος της ενορίας μας, σε ώρα ανάγκης για τον ίδιο ή για πρόσωπα πρώτου βαθμού συγγένειας. Με την αιμοδοσία ανανεώνεται το αίμα του οργανισμού.

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ

$
0
0
Σας προσκαλούμε στην ομιλία που θα γίνει στον
Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Χολαργού και ώρα:
11.00-12.30 μ.μ., Κυριακή 2 Φεβρουαρίου,
 στα πλαίσια της Σχολής Γονέων. 
Θα μιλήσει ο Παν/γιότατος Αρχιμ. Ιωακείμ
από τις Καρυές του Αγίου Όρους με θέμα:
Η Παναγία και η οικογένεια

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ

$
0
0
Σας προσκαλούμε στην ομιλία που θα γίνει στον
Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Χολαργού και ώρα:
11.00-12.30 μ.μ., Κυριακή 9 Φεβρουαρίου,
 στα πλαίσια της Σχολής Γονέων.  
Θα μιλήσει ο
κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης,
 Καθ. Παν/μίου Αθηνών
με θέμα:
Εξερευνώντας τον μυστικό κόσμο της οικογένειας
  
 
  
 
 
 


 


Η Υπομονή στην Οικογενειακή ζωή, π. Γεώργιος

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014-2015

Article 6

$
0
0
Μία στάση διαβάζουμε κάθε μέρα





Σε κάθε δυσκολία τη διαβάζει ο χριστιανός





Κάθε χριστιανός διαβάζει πρωινή προσευχή αυτό



Κάθε χριστιανός διαβάζει βραδυνή προσευχή αυτό

Article 5

Viewing all 409 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>